plakat varutstilling 2025

Gruppe 3

Kirsti Helge, Anne Rolfsen og Karin M. Valum har ved denne anledningen i Oppegård Kunstforening dannet gruppe 3. De har fulgt hverandre helt siden studiedagene på Statens Kunstakademi i Oslo.
Etter endt studium vil mange føle på en faglig isolasjon, og vil derfor danne grupper og arbeide i fellesskap. Den faglige diskusjonen er viktig.

Kunstnere vil over tid utvikle sitt eget vokabular. Den etablerte kunsten kan inspirere, men kan også stå i vegen for egen utvikling. Kunst som utelukkende ernærer seg av seg selv, vil fort dø ut. Det er derfor mer relevant og mer interessant å se på det utenom-kunstneriske tilfang. Siden jeg personlig kjenner disse kunstnerne, og dessuten er gift med Anne Rolfsen, føler jeg meg kvalifisert til å skrive noe om det jeg tenker er felles for alle tre.
En felles inspirasjonskilde som fram til i dag ikke har vært regnet som seriøs, ofte foraktelig kalt «new-age” – er det jeg vil kalle det “åndelige I kunsten”. Dette var også tittelen på den store og viktige utstillingen som ble vist i Los Angeles i 1986 “The Spirituality in Art. Abstract Painting” der bl.a. Hilma af Klint ble vist for første gang. Denne utstillingen gjorde det mulig å henvise til en spirituell inngang til kunsten. Fremveksten av den abstrakte kunsten ville vært utenkelig uten dette aspektet. Flere av pionerene i den abstrakte kunsten var dessuten teosofer, og man ser i etterkant at boken “Thought forms” må ha vært av stor betydning.

Kirsti Helge har hentet mye av sin inspirasjon i Østen. Gjennom flere reiser i India sammen med sin mann som er antropolog, besøkte de mange tibetanske bosetninger der. Hun ble inspirert av tibetanske rituelle objekter, men hennes interesse for grunnformer og primærfarger resonnerer like bra i tibetansk tantrisme som i Bauhausskolen.

Anne Rolfsen har også hentet mye av sin inspirasjon fra det østlige, dels via av et ti-talls reiser, men også via en tidligere lærer/healer. For henne har det kunstneriske arbeidet et terapeutisk aspekt. Prosessene er repetitive og prosessuelle – og blir dermed som en del av den daglige meditasjonspraksisen. Hun er opptatt av det tekstile (søm, broderi), og ser det vakre og dekorative som viktige kvaliteter I arbeidet.

Karin M. Valum har hentet sin inspirasjon fra mye av det jeg vil kalle ny-religiøse sammenhenger. Det har bl.a. ført til en reise til England for å studere kornsirkler. Hun har vært opptatt av Carl Gustav Jung og det mytiske – og slik Jung ville ha sagt: Det kollektivt underbevisste. Jeg tenker spesielt på boken “Man and his symbols” der han redegjør for arketypiske forestillinger i myter og drømmer. Hun arbeider med grader av abstraksjon.

HILMAR FREDRIKSEN

Mere informasjon om utstillingen i Kolben kulturhus, Kolbotn:
www.oppegardkunstforening.no


Copyright © Karin M. Valum. All Rights Reserved Bono. Webdesign ©2024 Web Norge.